Други изкушения

Подправки, които стоплят отвътре

Зимните месеци се задават и студеното време все по-осезаемо се настанява при нас. Колкото и да не ни се иска зимата наближава и е хубаво да помислим за здравословно затопляне на организма отвътре. А как най-лесно става това? С подправки.

Класическите зимни подправки като кардамон, кориандър, чили, джинджифил, канела и анасон трябва да присъстват в ежедневието ни под една или друга форма. Тяхната суперсила е скрита в семената, плодовете, кората и корените. Те са силно концентрирани активни съставки, които са били консумирани и култивирани от хиляди години. Съдържащите се в тях етерични масла не само ни предпазват от настинки в студено и влажно време, но и доставят удоволствие и топлина.

Ако стриете тъмните семена на кардамона вътре в зелените капсули, ще усетите приятно ухание на евкалипт, лимон и екзотични цветя. Съдържанието на етерично масло е сравнително високо – над 7%, а също така съдържа антиоксиданти и желязо. Смята се, че кардамонът има храносмилателен, кръвоносен и повишаващ апетита ефект. Твърди се също, че помага срещу лошия дъх и облекчава болките в стомаха.

Семената на кориандъра са основен компонент на различни смеси от подправки като къри. За подправка се използват сферичните семена и – главно в страните от Далечния Изток – пресните листа и корени. Плодовете и листата имат напълно различни аромати. Вкусът на семената е леко пикантен и леко сладък, смътно напомнящ на портокалова кора.

Кориандърът върви добре с месни и рибни ястия, присъства в коледните сладки и е популярна подправка за хляб. Семената му винаги трябва да са прясно смлени в хаванче, в противен случай имат горчив вкус. Той насърчава храносмилането.

За европейците произходът на канелата дълго време е бил загадка. Само търговците са знаели, че сладката канелена кора е от вътрешната кора на азиатско дърво. Канелата пристига по пътя на подправките през 1600 г. пр.н.е. към Европа. Финият аромат вдъхновява кухнята на Средновековието.

Колкото по-тънки, по-фини и по-леки са пръчиците канела, толкова по-качествени са те. В традиционната китайска медицина популярната подправка често се използва при усещане за студ, защото може да прогони „вътрешния студ“, който често чувстваме през зимата.

А вие имате ли любима зимна подправка?

You may also like...