Други изкушения

Изкушението да си сам

Да си сам не означава самота. Да се уединиш в апартамента си например, когато партньорът, децата или съквартирант е в другата стая, носи съвсем различно значение. Само когато си изцяло сам, ти си отговорен само и единствено за себе си и за никой друг. Никой, който иска нещо от теб. Няма кой да ти казва какво да правиш и какво не. Никой, който да угоди. Можете да правите каквото ви се иска. Това е много релаксиращо и зарежда батериите. Съгласни ли сте?

От друга страна, много художници черпят вдъхновение за творбите си от съвместни преживявания с други хора. Какво щеше да се случи например с Пабло Пикасо без еротичното очарование на многобройните си женски музи? Дори в ежедневието не можем винаги да играем алфата. В нашето общество, основано на разделението на трудовите и социалните способности са ключово умение.

За да изпълняваме успешно работата си, трябва отново и отново да координираме задълженията си като екип. Идеите също могат да се развиват заедно, като се вдъхновяват една друга и позволяват на няколко гледни точки да сглобят цялостната картина. Можем ясно да видим отрицателните ефекти от самотата върху хората, които живеят самотен, изолиран живот. При липсата на други хора, с които да говорят, тези хора скоро се въртят около собствените си нужди, предпочитания и възгледи. Ставаш психически негъвкав.

Не е добре човек да бъде сам, се споменава и Библията и това е вярно. Ние, хората, сме социални същества. Нашите социални контакти и тяхната обратна връзка са важни, за да ни заземяват редовно и да ни усъвършенстват. Ако не позволите на други хора и мнения да се доближат до вас, вие обеднявате духовно.

Самотата винаги е въпрос на мярка и количество
Със самотата е като с много лекарствени вещества. В правилни дози действат оздравително и ободряващо на организма, твърде голямата доза обаче крие рискове. За холистичното развитие на човешките същества да бъдат сами е абсолютно необходимо, за да се събуди тяхната чувствителност, казва индийският философ Кришнамурти. Или както философски го е казал немският писател Ханс Крайлсхаймер, да бъдеш сам е най-трудното нещо, да можеш да си сам е най-красивото нещо.

You may also like...