Спа изкушения

Пътуване към себе си

travel-readКогато ме попитат с какво предпочитам да пътувам, най-вероятно познатите ми имат предвид автомобил, автобус или влак. Аз обаче на шега,  но и не съвсем, им отговарям – с „Биограф”, списанието, чиито маркетингов директор е не друг, ами общественикът Светослав Кантарджиев. Определено това е предпочитаното от мен периодично издание, което скъсява дистанцията между две дестинации. Но, почакайте, съвсем не ви говоря за градове. По-скоро за срещата между читателя и културните лица, които му се усмихват от страниците.

Да четеш „Биограф” е лесно, защото не усещаш дали всъщност ти четеш него или то чете теб. То е като полет в бизнес класа на „България Ер” – чувстваш се комфортно още в редакционния увод, наместваш се на седалката в първите страници и поемаш на един дъх съдържанието, витаещ някъде в облаците на слово, което оформя наистина смислени текстове. Неусетно си пристигнал, но усещането за летеж си остава, защото ти е интересно, кара те да се замислиш и пробужда онази позаспала философска страна в теб, която от време на време се понадига, за да ти каже, че не е много здравословно да го караш все така лежерно.

В едно представяне на броя, посветен на знаменития актьор, драматург и публицист Тодор Колев, Светослав Кантарджиев бе нарекъл „Биограф”, списание за интелигентна аудитория. И наистина е така – трябва да имаш необходимия интелектуален багаж, за да попътуваш с „Биограф”. То е за предварително подготвени читатели. И г-н Кантарджиев е успял да покаже това като да представи списанието по един интелигентен начин. Че  кой изобщо би могъл да го направи така добре, като самият той. Хората познават обществениците и съдят по социалните каузи, които предприемат, по активната гражданска позиция, по заслугите за окултуряването на нацията. Мисля, че в това отношение Светослав Кантарджиев е едно от знаковите лица на „Биограф? и на обществото ни като цяло.

You may also like...