Спа изкушения

КТБ попарена от Цветан Василев

ktbКорпоративна търговска банка беше достатъчно противоречива и досега – на няколко пъти медиите запитваха управляващите ни от не едно правителство, защо точно тази банка са избрали, за да съхраняват доста голяма част от държавните пари, най-вече в енергетиката и публичните фирми.

Това, което стана ясно съвсем скоро обаче, е афера от ранга на американските „Понци“ схеми, за които сме чували и гледали филми. Ако се докаже, че Цветан Василев е нареждал да бъдат давани кредити на приближени до него фирми, управлявани от негови служители, КТБ ще претърпи силно сътресение, което може и да й е последно.

Стотиците милиони лева, кредитирани на няколко доста съмнителни фирми без наети служители, са само черешката на тортата. Вероятно ако бъдат разгледани всички останали кредити, ще се открият още много нарушения. Най-сериозното, разкрито от в. Капитал досега е, че банката е превишила позволените 25% от общия капитал за отдаване по кредити няколко пъти, което означава, че е дала заеми на стойност по-голяма от тази, която се съхранява по влогове в банката.

В такъв случай, най-голяма опасност грози депозитите и вложителите, които са гласували доверие на КТБ при съхраняването на активите си в нея. При една евентуална вълна на вложители, които желаят да преместят или изтеглят средствата си, съмнително е дали КТБ ще успее да поеме наплива. Остава надеждата, че поне парите по влоговете имат някаква застраховка, гарантираща при подобни афери за милиони.

You may also like...