Спа изкушения

Имало едно време… Малката и Голямата мечка на небето

Колко често поглеждате към небето? Знаете ли, че всяко съзвездие си има своя собствена фантастична история. В северното небе множеството легенди са най-често дело на гръцките наблюдатели и мислители, които са вярвали в свръхестественото и буквално са „гледали” небето с душите си.

Най-любимият ми мит е този за създаването на Малката и Голямата мечка. Всъщност има няколко истории, но аз ще ви разкажа тази, която най ме впечатли.

big-bear-ursa-major-sky-mapЗевс харесал земна жена на име Калисто. Тя била най-красивата в целия познат свят. Живеела в къщата на заможен гражданин и имала десетина слугини около себе си, за да я пазят и обслужват. Богът на Олимп бил голям ценител на женските прелести и не могъл да й устои. Влюбил се и започнал да я посещава, да я омайва, докато не я накарал и тя да го обикне. От срещите им се родил син – снажен, висок и силен момък на име Воловар – същински полубог. Хера разбрала за изневярата на Зевс и завидяла на красотата на Калисто. Затова слязла на Земята и я превърнала в безобразна мечка. Изплашена, Калисто избягала в горите, точно когато Хера подбудила лов и разбесняла кучетата. Един от ловджиите бил зевсовият син. Той се славел като най-добрият стрелец, затова винаги водел ловните дружини. Разгневен на Хера, Зевс слязъл на Земята, за да спаси любимата си. Докато я намерел, заръчал на Воловар да държи кучетата далеч от горите. Макар да не можел да развали магията и да я пожелае отново, той решил да увековечи любовта им. Щом я намерил, уплашена и свита в една пещера, възнесъл я на небето и я положил сред звездите. За да не е сама взел и най-вярната й прислужница. Предал същия мечи образ. Воловар пък застанал зад майка си – Голямата мека на нощното небе, точно както държал силно за веригите насъсканите от Хера ловджийски кучета. Така сцената завинаги останала на небето и любовта на Зевс и предаността на Воловар се запечатали за вечността.

Красива история, нали?

You may also like...