Спа изкушения

Защо да подарим книга за празниците?

Обикновено човек се чуди какво да подари на близки, обичани хора и приятели. Всъщност идеята да се подари книга не е много привлекателна според мнозина, защото смятат, че близките им или не четат, или няма да нацелят правилната книга, или “защо е книга, като има филм”. И за финал: “няма нищо интересно в купчина листове”.

Да подариш книга обаче е много повече. Ти не подаряваш няколко стотин листа, а подаряваш история. И то история, която може коренно да промени живота на един човек. История, която най-вероятно ще му помогне да преоткрие себе си, да се вгледа в света, да се мотивира за бъдещето, да приеме предизвикателство, да поеме по пътя на някакво приключение.

Освен това книгата е преживяване. Само човек, който не е намерил подходящата за него книга не го е осъзнал. Той не е имал възможността да мисли като героите, да действа като тях, да бъде на непознати места, да прави неща, които  никога не е правил и същевременно с това да научава повече, да обогатява общата си култура, реч и мисъл.

gift_bookДругото голямо предимство на книгата е, че тя остава за други – приятели, братя и сестри, синове и дъщери, внуци. Няма нужда от устройство, за да се чете, няма нужда през определен период да се прехвърля от един носител на друг, за да може да се запази и да се “изживее” отново. Ето например как е с филмите. Първо ги имахме на видео касети, които днес дори няма къде да се пуснат. След това на CD, след това на DVD, следва Blu-rey и кой знае още какво. Прехвърляме от едно на друго място и вечно трябва да следим случайно да не е изтекъл срокът на годност на носителя. А книгата просто я слагаш на полицата и дори след 50 години тя пак може да се чете. Разбира се, трябва да я пазиш, както останалите си вещи, но иначе място за сравнение няма.

И така… подарете историческа, приключенска, фентъзи, фантастика, романтична, криминална или хорор книга на близък човек. Такъв подарък се прави само от сърце и с най-добри чувства.

You may also like...