Спа изкушения

На плажа четем Биограф на Светльо Кантарджиев

Какво правите на плажа? Ето това е добър въпрос.

Повечето хора дремват под чадъра, разговарят с приятелите си или пият разхладителна напитка, наблюдавайки какво се случва около тях. Майки се занимават с децата, а бащи играят с топка или фризби със синовете си или пък раздават поредно тесте карти с други бащи.

Не малко решават кръстословица и четат списания или книги. Аз съм от тези. Ехооо, приятно ми е! Ще ме видите подпряна на лакът или облегната на шезлонга, надничаща под огромна шапка, която пази сянка на страниците.

Докато си избера увлекателно списание обаче ми беше доста трудно. Честно казано омръзнали са ми повърхностните издания, които отделят цели 3 безсмислени страници на това как да свалиш готиното момче във фитнеса (!?).Бога ми, защо?! Понякога са ми скучни и модните страници, тъй като те преповтарят статии от американски, френски и италиански издания, които аз така или иначе съм гледала в интернет, за да списвам по някоя друга публикация в блога си. Другото, което ме дразни, са големите страници, изпълнени със снимки, които ни карат да мечтаем безславно и ни манипулират да имаме нереално високи критерии към околните и към себе си…  съвсем неоправдано. Това малко или много ни провокира  да мислим за един свят, който не може да съществува в нашата страна. Все пак средностатистическата българка едвам плаща сметките си, а какво остава да потърси и да си купи бански на Goldenpoint, например. Не че е невъзможно, но колко дами ще се поглезят така.

Изборът на четиво е много важен и от психологическа гледна точка. Първо,  насочва вниманието ти и провокира мисленето ти по определена линия, и второ, показва ти модел на поведение, който да следваш, и ценности, в които да вярваш.

http://www.dreamstime.com/-image20095121Затова когато видя в плажната чанта на някое момиче жълто списание без да искам се зачудвам, ако се запознаем, за какво бихме си говорили. Да, интересувам се от мода, понякога хвърлям и едно око на клюките, но когато имам време, предпочитам да го посветя на списание, от което ще науча повече за обществото и социалния живот в страната ни, но и в чужбина.

Една приятелка беше публикувала във Фейсбук преди няколко седмици, че ако ти се чете нещо хубаво, по-добре това да е „Биограф?. И така ми попадна списанието, за което бях чувала единствено, че негов изпълнителен директор е Светльо Кантарджиев.

Зачетох наистина стойностно подготвени статии,  с богата стилистика,  за Георги Лозанов, Антон Радичев, лица като Чочо Попйорданов, Тодор Колев. На корицата са световноизвестни личности като Куентин Тарантино, Елизабет Тейлър, Ал Пачино и много други в различните броеве. След това проверих, че са имали няколко историческа поредни издания, някои по-любопитни личности като Мадона и Лейди Гага също са се подвизавали като лица на списанието, и когато купих и два архивни броя се уверих, че в това четиво няма нищо пошло и жълто.

Трябва да призная добрата визия и реклама – влязох в блога и на фейсбук страницата. Попаднах и на добри отзиви за списанието под маркетинговото ръководство на Светльо Кантарджиев.

Добре е за цялото ни общество да има повече подобни издания, защото от толкова  чалга на около има крещяща  нужда и от малко периодика, която да възпитава интелигентни читатели. Амин!

You may also like...