Спа изкушения

Горски изкушения: легенда за дивите ягоди.

Предстои ми почивка сред природата, събирам багажа с ентусиазъм и се размечтах за малките изненада, които ни понася пролетта и планината. Не се и надявам по това време на година да намеря горски ягоди – да, точно за тях си мисля! – но не ми пречи да извикам образа им в съзнанието си и да се опитам да си припомня вкуса им – сладък, малко трапчив и изумително изкушаващ.

Една английска легенда за горските ягоди разказва за мъж и жена, които wild-strawberriesмного се обичали и се събрали, но с течение на времето охладнели един към друг. Мъжът бил толкова отдаден на работата си покрай оран, сеитба, жътва, отглеждане на животните и всички задължения покрай тях, че ставал рано и се прибирал много късно. Не мислел много за жена си и често я оставял сама. Тя се грижела за къщата, носела на полето храна за мъжа си, но той бил все така обсебен от делата си. Рядко се усмихвал и бързо я изпращал обратно у дома. Съпругът оставал сляп за сигналите, които му давала, че ще си тръгне, ако нещо помежду им не се промени. И така един ден тя си отишла. Шокиран от постъпката й, осъзнал какво е направил, пренебрегвайки я дълго, и тръгнал по следите й с надеждата да я открие и върне. Минал гори и реки. Стигнал я в подножието на планина и с думи и обещания я увещавал да не го оставя. Натъжена му отвърнала, че думите бързо се забравят и продължила пътя си. Изплашен, че ще я загуби опитал да се извини, признавайки грешката си. Жената се поколебала, но пак не се спряла. След дълго вървене стигнала до слънчев планински склон и седнала да си почине. Чувала как мъжът й унило вика името й, но тя упорито не отговаряла. Изведнъж зърнала нещо червено в тревата – малки дъхави плодове, които я предизвиквали да ги опита. Сладкият им вкус за миг върнал в съзнанието й красивите моменти и любовта й към мъжа. Разбрала, че много ще скърби, ако никога вече не го види.  Това били диви ягоди и тъкмо те я накарали да се изправи и да се втурне обратно в прегръдките на любимия. Двамата заживели щастливо и никога не се разделили.

Видя ли диви ягоди се сещам за тази история и си мисля, че малките червени, изключително  изкусителни плодове наистина ни карат да мислим само за хубавите неща и отварят път на щастието и любовта. А това са нещата, които имат значение и не трябва да им позволяваме да напускат ума и сърцата ни.

You may also like...