Спа изкушения

Електронният четец е описан още през 1979 г.

Истина е, електронният четец за книги, който е така популярен в момента, е описан още през 1979 година. При това е описан изключително сполучливо от известния британски писател Дъглас Адамс.

Наскоро се сблъсках с неговата книга “Пътеводител на галактическия стопаджия” и мога да кажа, че я изчетох буквално на един дъх. След като се запознах с произведението, определено мога да кажа, че е било пропуск от моя страна да не го прочета до сега. Стилът на писане на Адамс е уникален и страшно забавен, а на много места се смях с глас и от сърце.

2000px-The_Hitchhiker's_Guide_to_the_Galaxy,_english.svgНай-голямо впечатление ми направи обаче описанието на пътеводителя на галактическия стопаджия. Реално погледнато, това е описание четец, побиращ чудовищен обем от информация, достъпна на клик разстояние. Данните се допълват постоянно и устройството е като огромна енциклопедия или по-скоро справочник за цялата вселена, планети, живи и неживи същества и т.н. Впечатлих се, че още през 1979 г. (когато е първото официално издание на книгата) се е намерил човек, който да разгърне въображението си до такава степен, че да опише несъществуваща все още технология. Все пак персонални компютри започват да набират популярност чак през 90-те години на ХХ век, както остава за 70-те.

Нарочно не искам да ви цитирам описанието, за което говоря. Предпочитам сами да се насочите към книгата на Дъглас Адамс и да го откриете сами. Не поради друга причина, а защото смятам, че наистина е книга, която си струва прочита.

You may also like...