Други изкушения

Въведение в пазаруването от Aliexpress

Днес ще ви говоря малко за друг вид изкушение – пазаруването от известната китайска платформа Aliexpress. Вероятно ще се наложи да разделя темата на две, като първо ще се опитам да покрия откъде да започнете, как да си избирате безопасни стоки и магазини и как да разграничавате добрите промоции от не толкова добрите.

Пазаруването от Aliexpress се превърна в нещо силно разпространено, но все пак винаги има хора, които още не са пробвали, но се интересуват – и съответно не са сигурни откъде да започнат. В интернет пространството има много статии и форуми, които да ви въведат в използването на платформата, но тъй като не съществува такова нещо като „прекалено много съвети за пазаруване от Aliexpress”, ето и моите:

Как да платя?

Всеки уебсайт си има предпочитан метод за плащане, който е също най-безопасен. Платформата ви предлага няколко метода на плащане, но препоръчително е да използвате карта. Аз досега съм използвала само дебитна карта, но никога не съм имала проблеми. За всеки случай си направих отделна дебитна карта само за тази цел.

Кой метод на доставка да избера?

Както всички сме наясно, най-голямото предимство на Aliexpress не е коректността към потребителите или качеството на стоките, а безплатната доставка.

Естествено, няма такова нещо като безплатна доставка – цената на доставката просто е добавена към цената на продукта. Не е необичайно да срещнете два магазина, които продават едно и също нещо, но в единия магазин то струва 2 $ с доставка 0.30 $, а в другия то струва 2.30 $ с безплатна доставка. И все пак това е много евтино за международна пратка, откъдето идва популярността на пазаруването от Китай.

Обикновено продуктите имат падащ списък, от който можете да изберете метод на доставка, като само първия е „безплатен“ – с този тип доставка няма проследяване или има проследяване само в рамките на Китай и държавата-дестинация, не разполагате с защита и може да отнеме между 1 и 2 месеца да получите пратката си.

Вторият метод е Aliexpress Standard Shipping, който е малко или много по-скъп, но предлага известна защита – чрез този метод, платформата знае дали наистина не сте получили пратката си и няма нужда да доказвате невъзможното (повече за това в следваща публикация). Това не гарантира по-бърза доставка, просто по-безопасна.

Оттам нататък следват доставки с различни куриери. Имайте на предвид, че некоректни продавачи могат да ви изпратят пратка с „безплатна“ доставка, въпреки че сте платили за по-скъпа доставка.

Къде ще получа пратката си?

Можете да поръчате до който адрес пожелаете. Ако не сте на място да получите пратката, пакетът ще ви чака в най-близкия пощенски клон.

Това беше краткото ми въведение в този толкова популярен сайт. Дано съветите ми да са ви от полза. Следващият път продължавам темата.

Коя е любимата ви платформа за онлайн пазаруване?

You may also like...