Други изкушения

Хората от Каменната ера са били суетни (част 1)

Какво знаете за Каменната ера? Спомняте ли си уроците в училище или научнопопулярните предавания, описващи този момент от човешката история? Със сигурност обаче има и неща, за които, също като мен, ще останете изненадани. За един такъв факт ще ви говоря днес. Оказа се, че нашите предци са били особено суетни, съобщава своите разкрития авторът на научни публикации Ернст Пробст.

Той пише за древни бижута, за които се твърди, че датират от късната неандерталска епоха. Днес се смята, че може да са на около 115 000 до 35 000 години. Завладяваща находка например, е животински зъб с малка дупка, носен като накит. Освен това не може да се изключи, че вече е имало бижута от дърво, кожа или пера, които просто не са могли да се запазят за толкова дълъг период от време.

Най-старите бижута от епохата на кроманьонците или първите съвременни хора идват от Ориняциан и са на около 35 000 до 29 000 години. От тази епоха от епохата на палеолита произхождат висулки от слонова кост, животински зъби или пробити черупки на охлюви. Хората са пробивали тези части, за да ги носят като бижута. Подобни находки учени са открили и в Германия, Австрия и Франция. Някои от най-старите бижута също датират от Ориняциан и са открити преди повече от 30 000 години.

Някои от най-ранните висулки от животински зъби, открити досега, са наследство от арктическата лисица и са открити в пещерата Гайсенкльостер и пещерата-спектакъл близо до Баден-Вюртемберг и в Брайтенбах в Тюрингия. Тези зъби са на приблизително 30 000 години, както и пробитите зъби, открити от Козирога.

You may also like...