Uncategorized

Хората от Каменната ера са били суетни (част 2)

Здравейте, приятели. Продължаваме една интересна тема, която забелязах, че привлече интереса ви. Става дума за нашите далечни предци и тяхната … суетност. В предния текст ви разказах за едни от най-старите открити бижута – тяхната предполагаема възраст и вид. В следващите редове ще ви представя още неща, които прочетох от известен немски блог.

Най-старите огърлици, които са открити в пещерата край немския Блаубойрен са от висулки от слонова кост и бижута с перли, които са нанизани на дългата кост на планински заек. Най-старите реликви от гримиращи пръчици пък са известни от гробове и селища от по-младия палеолит в Европа. Смята се, че тези находки са на възраст от 35 000 до 10 000 години пр. Хр.

Тези моливи за грим предста парчета червен тебешир или охра, които са смлени на прах и смесени в цветна паста с добавяне на животинска мазнина или вода.

Охрата е известна като черна глина с кафяв, жълт или червен оттенък. Днес историците предполагат, че ранните палеолитни ловци-събирачи са тълкували червения цвят като символ на здраве, живот, кръв и празник. Поради тази причина, починалите хора често са били поръсвани с червен тебешир или прах от охра през по-младия период на палеолита. Нашите предци също са рисували лицата или части на тялото си с цветовете на определени празници, като посрещане на млади хора в кръга на възрастните.

You may also like...