Други изкушения

Смартфон – приятел мой, предател мой

Всички знаем за ползите от употребата на смартфон, но запознати ли сме достатъчно с отрицателните ефекти върху тялото и ума, или умишлено ги пренебрегваме?

Прекомерната консумация на медии не е единственият страничен ефект. Времето, прекарано на телефона също води до по-лош сън. Но което е още по-лошо: намалява самочувствието и може да има отрицателни ефекти върху тялото и психиката ни.

Това се дължи и на физическата поза, която заемаме, докато гледаме смартфона си. Тя често е точно тази, която заемаме, когато сме депресирани: отпуснати рамене, погледът е наведен надолу, очите само наполовина отворени, главата е наклонена надолу.

Ако тогава също така почувстваме, че се справяме зле в сравнение с всички хора, които се представят в най-добра светлина в Instagram, Facebook и т.н., това има допълнителни последици за нашата психика. Тук ставаме жертва на изкривено възприятие. Повечето хора (разбираемо) публикуват предимно красивите страни от живота си: ваканции, концерти, успехи. Това създава впечатлението, че всички останали водят страхотен живот – само ти не.

Броят на харесванията, които получаваме (или не получаваме) за нашите публикации допълнително допринася за това как се чувстваме.

Причината за понякога несъзнателното използване на смартфона е желанието да изпитаме емоции, които са важни за нас и на които не може да се наситим. Защото зад всяка прекомерна консумация – било то чрез медии, цигари, сладкиши, кафе и т.н., в крайна сметка стои една неудовлетворена емоционална потребност като социално обвързване, разсейване, любопитство, забавление, сигурност. И ние искаме да задоволим тази нужда по един или друг начин.

You may also like...