Други изкушения

Изкушени от красота (Част 1)

Няма нищо лошо в това да обръщаме внимание на хубавите неща, да се възхищаваме на чара на всеки детайл и да се обграждаме в красота. Нека позволим на изкушението да ни обземе, да забавим темпото и да отпразнуваме ежедневието си.

Минималистичният подход към живота, чиято популярност нарасна през последните години, е призив да притежаваме по-малко неща. Тази тенденция обаче означава, че понякога дори изпитваме угризения, когато се обграждаме с красиви неща. А това е голяма грешка.

Нека бъдем честни – няма нищо лошо в това, че обичаме да се обграждаме с красиви предмети. Минималистичният подход към живота ни съветва да притежаваме по-малко неща, но не изключва да им се наслаждаваме. Напротив, насърчава ни да се обградим с красота и качество. Защо?

Доказано е (но дори и без доказателства, трябва да признаете, че сте го забелязали и у себе си), че когато се обграждаме с красиви неща, това има положителен ефект върху нашето настроение и по този начин върху нашето цялостно отношение към живота.

Красотата на предметите, които ни заобикалят в ежедневието, може дори да определи как възприемаме качеството на живота си. В никакъв случай не трябва да се срамуваме от себе си, че сме оценили доброто качество на ежедневните предмети или красотата на произведенията на изкуството. Прекрасно е да бъдем възприемчиви към красотата. Нека пуснем на свобода естетите у нас.

You may also like...