Други изкушения

При проблеми с Aliexpress

Продължавам темата с онлайн пазаруването от Aliexpress. Днешният фокус е върху това как да се справите ако възникне проблем с ваша поръчка и какви проблеми можете да очаквате.

Какви точно са рисковете ако пазарувам от Aliexpress?

Ако използвате безопасен метод на плащане (тоест карта), единствените рискове, от които може да се притеснявате е, че няма да си получите пратката или че стоката е дефектна или повредена. Понякога е немарливост от страна на продавача, понякога от страна на международните пощенски служби, но резултата е налице. Виждала съм хора да съветват да купувате само неща на цена, която нямате нищо против да изгубите. В такива случаи…

Какво да правя, ако не си получа пратката?

Aliexpress ви защитава в рамките на 60 от изпращане на пратката – това се нарича Buyer’s Protection. Очаква се да получите пратката си през този период. Ако наближи краят на 60-те дни и още не сте я получили (и се чувствате оптимистичен), можете да пишете съобщение на продавача и да поискате удължаване на срока – дали ще удължат тази молба зависи от тях, но е в техен интерес да го направят. Ако не удължат срока (но преди да е изтекъл – погрижете се да не се е затворила покупката автоматично), можете да отворите диспут. Това представители на платформата Aliexpress ще чуят вашата страна на проблема и после тази на продавача и ще преценят дали да ви се върнат парите.

А ако получа пратката си, но стоката е дефектна?

Първо пишете на продавача и му кажете за проблема. Може да ви предложи решение. Не му позволявайте да ви баламосва – не затваряйте диспут, който не е разрешен, защото няма да можете да отворите нов; не му оставяйте положителен отзив, ако не го е заслужил, защото няма да можете да го редактирате или да напишете нов; не поемайте вината за лошата сделка, защото вие също имате рейтинг в платформата и не искате Aliexpress да ви помисли за проблемен купувач. Особено не вярвайте на магазини с по-нисък рейтинг.
Ако продавача не ви предложи приемливо решение, можете да отворите диспут. Не забравяйте да направите снимки, на които ясно се вижда проблемът.

Как да подходя към диспутите?

Описвате проблема с кратки, прости изречения – все пак се предполага, че комуникирате чрез онлайн преводач – и прикачете снимки на повредената стока. Ако проблема е, че не сте получили пратката си, има шанс Aliexpress отново да ви поискат снимки (което е точно толкова абсурдно, колкото звучи, но се случва). Ако продавача ви предложи да затворите диспута срещу нещо, не е разумно да приемате – веднъж затворите ли диспута, няма да можете да отворите нов, а продавача се освобождава от отговорност. Не приемайте да ви върнат парите по метод, различен от стандартния метод на плащане – нечестни продавачи често предлагат да върнат пари по PayPal, но след като разрешите диспута могат да си ги поискат обратно, а втори диспут няма да можете да отворите. Не отваряйте диспути без добра причина или за дребни неща. Понякога е по-добре да преглътнете 1-2 лв., отколкото Aliexpress да ви нарочи като проблемен купувач – тогава може да са по-малко склонни да решават диспутите ви във ваша полза или даже да ви блокират от платформата.

Това беше всичко, с което мога да ви помогна с платформата на Aliexpress. Оттук нататък бъдете внимателни и ви пожелавам приятно пазаруване.

Имате ли въпроси, които не покриха трите ми статии?

Изпратете ги в коментар и ще се опитам да им отговоря.

You may also like...