Uncategorized

Мода, вдъхновена от българските шевици

Българската шевица е магия, вплела в себе си нашата история. В нея са кодирани пожелания за здраве, късмет и благополучие. С тази обаятелна плетеница нашите баби с майсторство и любов са украсявали носиите си. Бродираните елементи представляват символи и знаци, в които е вплетено сакрално послание. Освен че са изумително красиви, ролята на шевицата била и да предпазва човек от „зли очи“ и уроки, да дарява сила и да носи благословия.

Символика в българската шевица носят и цветовете. Най-използвани са бяло, зелено и червено. В народопсихологията бялото символизирало божествената светлина и чистотата. Зеленото се свързвало с връзката между човек-природа и вечно възраждащия се живот, а червеното предпазвало от „лоши очи“ и символизирало майчината кръв.

Цялостната подредба от цветове и фигури представлява мирогледа на българите. Традицията за бродиране на шевици върху дрехи и платове се съхранила векове напред, като се предавала от майка на дъщеря.

До преди няколко години шевицата беше сред позабравените български съкровища, но от известно време насам на пазара успя да се наложи нов стил в модата – дрехи и аксесоари, вдъхновени от фолклорните мотиви. Материите на дрехите позволяват да бъдат носени предимно в летния сезон, когато температурите достигат своя апогей.

Облеклата бързо се превърнаха в хит и интересът към тях не спира. Те са уникални, защото съчетават в едно съвремие и древност, носят мистика и стил. Могат да бъдат носени както в ежедневието, така и на по-официални поводи. Към тях се предлагат вече и етно бижута, които допълнително допринасят за автентичния вид на дрехата.

Шевиците завладяха не само дамската и мъжката мода, но навлязоха успешно и в детската. За мъниците се предлагат носии, също бродирани бодита, ризки, дървени папийонки и дори биберони. Много родители купуват на малчуганите си дрешки с шевици, като ги използват и за амулети, вярвайки в закодираните благопожелания в тях.

Това е още един начин българските традиции да намират отзвук в съвремието ни и да се съхраняват за поколенията след нас.

You may also like...