Спа изкушения

Изкушение ли са “вредните” храни?

Нарочно поставям “вредни” в кавички. И не защото смятам, че чипсовете и всички видове снакс са полезни за организма, а защото съм напълно против универсализирането на здравословния начин на хранене и режим на хората. Имам приятелка, която толкова се беше вманиачила в това да води “здравословен” начин на живот и да се храни “правилно”, че си докара сериозни усложнения на стомаха, защото го измъчваше с всякакви кълнове, семена и тем подобни дразнещи лигавицата неща. Ето защо не всяко нещо е универсално за всеки човек.

Първото и основно нещо, което трябва да знаем, когато решим да преминем към по-здравословен начин на живот, е състоянието на нашия организъм. Ние добре трябва да познаваме тялото си и да знаем кои храни не му влияят добре и кои го правят.

Ето така например трябва да внимавате със семената, богатите на целулоза храни, а също и тези които имат много фибри в тях. Ако прекалите с приема на подобни полезни храни, рискувате да получите възпаление на стомаха, което боли и минава доста бавно.

Също така не бива да се прекалява с консумацията на определени хранителни групи. Така например простите въглехидрати като картофи, бял ориз, тесто, сладкиши, могат да се натрупат в организма ви и да доведат до обратния на желания от вас ефект. Употребата на супер храните също трябва да бъде умерена. Яйцата, като най-ярък представител на тази група храни, не бива да се консумират повее от две на ден, тъй като независимо полезните си качества, жълтъците могат да увредят жлъчката ви.

Като цяло, когато избирате правилния хранителен режим за своето тяло, не се впускайте сляпо в това, което всеки средностатистически фитнес маниак ви казва, че трябва да правите. Те са на една друга вълна, която граничи с професионалния спорт и отхвърля по-голямата част от храните. Проучете добре хранителните групи и енергийната стойност на любимите си храни. Ограничете пърженето и купените полуфабрикати. Но най-важното е – наслаждавайте се на храната! Тя трябва да има вкус и да носи удоволствие, освен хранителна и енергийна стойност.

 

You may also like...