Други изкушения

Често срещани капани в Aliexpress

Онлайн пазаруването си крие собствени рискове, с които си струва да сме запознати. Днес ще ви напиша накратко за маркетинговите трикове, които използват много от магазините в Aliexpress, за да може да знаете какво да очаквате и как да се предпазвате от капани.

За какво трябва да внимавам преди да поръчам?

Прочетете подробно описанието и обърнете внимание как е написана информацията и коя информация липсва.

Обикновено продуктите изглеждат много по-големи на рекламните снимки, отколкото са в действителност. Повечето продавачи посочват размера в сантиметри. Тук отново може да са от помощ снимки от други купувачи.

Понякога описанието използва несъществуващи или погрешни термини. Например в категория бижута можете да намерите материал Titanium steel, което (както знаете) е несъществуваща сплав. Най-често е просто неръждаема стомана (въпреки че вече има отделен материал неръждаема стомана). Thai silver е посребрена мед, не истинско сребро. На много места пише, че даже истинските сребърни бижута проба 925 са с платиново покритие, което ми звучи доста неубедително.

Ако не сте сигурни за нещо, но стоката има много продажби, можете да зададете въпрос и някой вероятно ще ви отвовори.

Съществуват ли наистина промоции в Aliexpress?

На този въпрос не мога да отговоря. Само продавачите си знаят какво правят.

Всички стоки са в постоянно състояние на „35-60% намаление“, което, както се сещате, е смешно. Когато брояча до края на промоцията удари 00:00:00, те просто го пренастройват.

Големите сезонни намаления варират от „страхотни“ до „разочароващи“. Много магазини намаляват цените на стоките си само с по няколко цента. Някои надуват цените дни по-рано, за да могат да ги свалят до началното им положение по време на промоцията. Но съществуват и магазини, които предлагат наистина добри промоции – съветвам ви да намерите списъка с годишни намаления на сайта на Aliexpress и когато наближи промоция, да си добавите артикулите, които искате да закупите, в количката си (и да запомните цените им) и да изчакате да видите колко в действителност ще паднат по време на промоцията.

Най-големите сезонни намаления, за които знам, са през ноември, януари, около китайската Нова година през февруари и в края на март. Специално през ноември и март се води, че купоните от Aliexpress са особено добри (и така степента на промоционалност не зависи от продавача).

Какво да не купувам от Aliexpress?

Нищо, което се яде или маже по лицето (тоест храна и козметика) – златно правило. Не си струва риска от натравяне. Бих добавила семена от растения – докато разберете дали са истински, ще е твърде късно да отворите диспут.

Това беше за днес. Следващият път ще ви кажа 2-3 думи за това какво може да се обърка при покупка от Aliexpress и как да подходите.

Пазарували ли сте досега от Aliexpress? Какви са впечатленията ви от получените стоки?

You may also like...