Други изкушения

Телефонна зависимост

Представяли ли сте си някога, че телефоните ще станат толкова съществена част от живота ни и ще контролират ежедневието ни? Те ни будят, броят крачките ни, смятат калориите ни, дори поддържат връзката с близките ни. Постепенно обаче безмисленото плъзгане с пръст по екрана се превърна от изкушение в зависимост, с която трябва да се справим.

Попаднах на стряскаща статистика, според която човек проверява телефона си над 100 пъти на ден. Същото проучване изкарваше и факти, според които честата употреба на телефона ни лишава от концентрация, задълбочени мисловни процеси и дори проблеми със съня.

Вече има много литература по темата и съвети за справяне с телефонната зависимост, но от прочетеното до момента, най-достъпни ми се сториха съветите на Катрин Прайс. Тя е автор на книгата „Как да се разделим с телефона си“ и е изготвила 30-дневен план за превенция, състоящ се от няколко лесни правила за спазване.

Авторката предлага да се започне с няколко приложения, които следят колко пъти дневно проверяваме телефона си. Обяснението е, че по този начин ставаме по-осъзнати към проблема и е крачка към разрешаването.

След като вече сме направили първите стъпки, следват още няколко. Например да изберем определени периоди от деня, които да прекарваме без мобилния, а постепенно времето да се увеличава. Крайната цел е да можем да прекараме цели дни без телефонът да ни липсва или да се сещаме за него.

Една от причините за зависимост към мобилния, е желанието ни да проверяваме нотификациите и какво се случва в социалните медии. Затова – изключете известията си или оставете телефона си на беззвучен режим.

Ако и това не помага срещу гъделичкащо чувство да се разровим в социалните дебри, изключете мобилните си данни. Никой няма да се разсърди, че не отговаряме веднага на съобщението, коментара или имейла.

В крайна сметка трябва да осъзнаем, че ние контролирате технологиите, а не те нас.

You may also like...