двойка пазарува онлайн
Други изкушения

Поддавахме ли се на изкушението да пазаруваме онлайн по време на пандемията?

Безспорно електронните магазини, които имаха някакъв опит в продаването онлайн успяха да се възползват от пандемията и стоенето ни вкъщи. Много медии, засегнаха въпроса от гледна точка на фирмите и компаниите, дали си заслужава инвестицията в дигитален маркетинг, когато в света е на дневен ред пандемия, можете да видите подобна тема и в Trafficnews.bg. Ние обаче решихме да погледнем темата от малко по-различен ъгъл, а именно поддадохме ли се на неконтролируемо пазаруване, докато си бяхме вкъщи.

Увеличи се присъствието онлайн?

Определено гледахме повече новини, но дали имаше промяна във времето, което прекарвахме в интернет? Според мен, имаше разлика. Много от младите хора, проверяваха ситуацията и промените в ограниченията, не, като пускаха телевизора, а като търсеха новини в интернет. Отделно, когато не ходиш на работа, ти е скучно и неминуемо се задържаш повече време гледайки филми или браузвайки из социалните медии. Най-вероятно знаете, че в социалните медии има ужасно много реклами на онлайн магазини и техните стоки. Тоест логиката е, че ако се задържаме повече онлайн, ще бъдем повече облъчвани с реклами.

Влияят ли ни рекламите?

Моето мнение е, че забавните и тези реклами, които не са чак толкова натрапчиви ги запомняме. На по-късен етап, когато имаме нужда от такъв продукт или услуга се сещаме именно за тях. Не че натрапчивите реклами не ги запомняме, напротив, и те, като другите, остават в спомените ни, само че ако се нуждаем от такъв продукт с приоритет е този, който не ни е досаждал прекалено много с рекламата си.

Има много маркетингови инструменти, с които една реклама може да ни привлече погледа – цвят, звук, лице на известна личност и др. Отделно, съществува и едно нещо, наречено рекламна слепота. Благодарение на нея и на възможността ни да се фокусираме върху различни неща, успяваме да игнорираме част от рекламите. За съжаление, нямам достатъчно данни колко точно се е увеличило пазаруването онлайн по време на пандемията при всички хора, но при мен лично, нарасна два пъти. При моите близки и познати – също. На база на това, мога да заключа, че промяна имаше със сигурност, колко трайна обаче е тя, тук вече само мога да гадая.

You may also like...