Uncategorized

Спорт срещу болка в гърба

Липсата на достатъчно движение е сред основните причинители на неприятната болка, която изпитваме в гърба и кръста. Превантивна мярка за облекчаване на неприятното усещане, спортът е отличен избор. Но всички дисциплини ли са подходящи и коя да изберем?

За да си отговорим на тези въпроси, решаваща роля играе индивидуалното физическо състояние, което зависи, наред с други неща, от генетиката и навиците.

Плуването например укрепва мускулите на гърба, само ако се практикува правилно. При стил бруст е важно да не държим главата си неподвижно над водата, а да се гмуркаме направо, за да избегнем болка във врата. Тези, които прекарват по-голямата част от работното си време пред компютъра или шофирайки, също могат да страдат от болка в сакроилиачната става по време на бруст. Ако областта вече е раздразнена от дълги периоди на седене, болката може да се увеличи. Плуването по гръб е добър избор, само ако краката и торсът ни са във водата.

Ездата също е добър вариант. Изправената стойка, която заемаме, укрепва и облекчава мускулите на гърба. Ето защо, ездата с терапевтична цел е подходяща дори за деца. Тъй като движенията на коня трябва да бъдат постоянно балансирани, ездата тренира малките мускули, разположени в гръбначния стълб. Тези мускули са трудни за трениране, дори със силови тренировки. По-нататъшни проучвания показват, че междупрешленните дискове са натоварени от конния спорт и следователно се поддържат във форма. Поради тази причина ездата е известна като почти идеална тренировка за здравето на гърба.

Колоезденето също играе значима роля. Ако караме на равен терен и седим изправени, защитаваме гърба си. От друга страна има и много колоездачи, чиято стойка е приведена напред в продължение на часове. За да ни бъде удобно по време на колоездене, важна роля играят кормилната рамка и седлото, което трябва да отговаря на размера на тялото. Тъй като мускулите на гърба не се упражняват много при каране на колело, допълнителните упражнения също са полезни.

You may also like...