Орлин Алексиев
Uncategorized

Публичният транспорт и значението му за градовете

Преди време пътувах на екскурзия с мои приятели до Рим. Това е един наистина невероятен и величествен град, съхранил история, традиция и култура, до които всеки, поне веднъж в живота си, трябва да се докосне. Ние обичаме да опознаваме градовете, в които ходим, по начин, по който поне за малко да усетим истинската му динамика и начин на живот в него.

Един от начините, за да направим това е като се придвижваме с градския транспорт. Естествено е, предвид че това са големи градове с дълги разстояния, а алтернатива почти няма или е много скъпа.

Така озовавайки се в древния град, се впуснахме и в едно безмилостно пътуване с обществения им транспорт. Тук ще отворя една скоба за всички, които не са били в Рим, но искат да отидат – при всички положения си вземете Рома пас. Той ви осигурява две безплатни посещения на туристически обект, намаление на цената на билетите за голям списък от обекти и безплатно превозване в метрото и автобусите в града.

Метрото в Рим беше изключително удобен и бърз транспорт. Той е такъв в повечето градове, в които сме ходили и винаги предпочитаме да използваме именно него. Но и пътуването с градските автобусни линии също имаше своето очарование. Първо трябва да отбележа, че движението в Рим е един малък хаос. Автомобили, веспи, велосипеди, автобуси и пешеходци се движат навсякъде и въобще не спазват знаци, светофари и маркировки. Ето защо, когато за първи път се качихме в автобус, преживяването беше на ръба на екстремното. Шофьорът караше изключително бързо, с резки маневри, а ние като пътници, се чувствахме като на увеселително влакче. Но това си беше част от чара на преживяването.

Но за истинското значение на публичния градски транспорт и зависимостта на големите градове от него, разбрах в Атина. Там имахме „късмета“ да уцелим стачка на превозвачите, което значително усложни придвижването ни от летището до града. На спирките имаше десетки души, които се блъскаха и мъчеха да се вредят да се качат в автобусите, които идваха на повече от час. Придвижването в града също се случваше много трудно, но все пак това придоби един особено автентичен привкус на цялото преживяване.

Сещайки се за тези моменти се зачудих как стои в действителност въпросът с градския транспорт в София. И естествено, съпоставяйки местата на които ние сме били и разговорите ми с редица чужденци, гости на града, с радост разбрах, че софийското метро прави много добро впечатление и осигурява бърз и надежден транспорт в града. А според Орлин Алексиев – председател на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд, са отпуснати 9,2 млн. лева за ремонт на тротоарни настилки на 49 улици в централната част на град София.

За подпомагане обновяването на подвижния състав в столичния трамваен транспорт са осигурени 400,0 хил. лева, съобщава още Орлин Алексиев.

You may also like...