Uncategorized

Когато сватбата е на кредит

Сватбата е хубав момент в живота, за който мечтаят много жени и мъже и особено техните родители. Красив и емоционален момент, в който двама души засвидетелстват любовта си един към друг, в компанията на най-близките си роднини и приятели. Събитие, което обаче изисква много средства. И тъй като мнозинството от хората нямат толкова много спестявания, а и родителите им не могат да им помогнат значително, често двойките прибягват към кредити от банките. Правят го с идеята, че ще могат да възстановят инвестицията си, благодарение на парите, които им оставят гостите като подарък. Но историята води съвсем различна статистика по този въпрос. Много често получената сума дори не се доближава до направените разходи и младите семейства от рано се сблъскват със сериозни финансови проблеми, които понякога стават обект на работа на колекторски агенции.

Такъв беше случаят и на една моя близка приятелка, която винаги е мечтаела за пищна сватба. Веднага след като приятелят ѝ предложи брак, тя започна да планира всеки най-малък детайл от празненството. В главата ѝ се преплитаха различни сюжети от всички любовни филми, които беше гледала и искаше все повече и повече неща, които да добави в програмата на тържеството си. Искаше всичко, но не си даваше сметка колко всъщност струват тези украси, подаръчета, фотографи, музиканти, танцьори и прочие.

В един момент, за да си осигури сватбата на мечтите тя реши, че е най-добре да изтегли кредит и да получи всеки детайл от идеалното празненство, което се развиваше във въображението ѝ.

Така и стана. Отпуснаха ѝ кредит и тя много старателно се развихри с подготовката на сватбата си. Включително си нае и сватбен агент, благодарение на който се добавиха множество елементи и неща, които допълнително оскъпиха събитието.

Роклята ѝ беше пищна и ужасно скъпа, а костюмът на младоженеца не отстъпваше много. Но тя беше щастлива. Единственото, което я интересуваше, беше всичко да изглежда и да се случи точно така, както в представите ѝ.

И както всички знаем – нещата почти никога не се получават точно така, както сме си ги представяли. Самата сватба за мен беше красива и приятна да бъда там, но за нея беше изпълнена с напрежение и нерви, защото нищо не вървеше според нейния график. Нещата не се случваха така, както тя ги беше планирала и въобще не разбираше, че гостите ѝ всъщност са дошли да се забавляват и да се радват на тяхното щастие.

Още по-голямо разочарование е било за нея (сподели ми по-късно), когато са преброили парите, които са им оставили гостите. Те със сигурност не са били малко, но на фона на сумата, която тя беше вложила в празненството – съвсем незначителна.

Разбира се, в идеалните й представи за сватба, следва и едно романтично пътешествие, което да бъде титулувано със звучното название „меден месец“. И без да мисли за кредити и вноски по тях, тя плати с парите от сватбата си една дълга екскурзия до няколко екзотични дестинации.

Завръщането им в България беше изпълнено с положителни емоции и много красиви спомени от местата, които бяха посетили, но след по-малко от месец получиха обаждане от колекторска агенция ЕОС Матрикс, които им съобщаваха, че вноската по заема е просрочена, а банката е възложила на тях управлението на задължението.

Естествено, те не се зарадваха особено от факта, че задължението им е възложено за събиране към колекторска агенция, но според мен даже извадиха късмет, понеже бяха попаднали на професионална компания (като съм чувала какво се говори). Обадиха им се от ЕОС Матрикс – бях ги чувала като име. В интерес на истината жената от колцентъра подходи доста разбиращо и даже им даде някои съвети как да си разпределят месечния бюджет, за да успяват да се справят с вноските. И със сигурност тази история ѝ остана като обеца на ухото, която да ѝ напомня, че нещата не винаги се получават точно такива, каквито си ги представяме. Точно поради тази причина винаги трябва да имаме заделени средства, които да ни спасяват в трудни моменти.

You may also like...